Lijmtypes uitgelegd: van permanent tot removable

Lijmtypes uitgelegd: van permanent tot removable

Bij het kiezen van een etiket is het van belang om rekening te houden met het lijmtype. Het is essentieel om te weten waar u het etiket op gaat plakken in verband met de ondergrond en de hechtbaarheid van het etiket op deze ondergrond. Weet dus goed voor welke toepassing u het etiket gaat gebruiken. Wilt u meer weten over de diverse lijmtypes en welk lijmtype voor uw toepassing het meest geschikt is? Lees dan snel verder!

Permanente lijm

Een permanent etiket heeft een krachtig lijmtype dat zich goed vasthecht aan de ondergrond. Echter, zit er nog wel een verschil in de krachtigheid van de lijm. Het lijmtype ‘extra permanent/diepvries permanent is het sterkste lijmtype. Deze lijm is geschikt voor stoffen of vochtige ondergronden. 

Het lijmtype ‘permanent’ is het meest gangbare lijmtype en geschikt indien het wordt gebruikt op een gladde ondergrond, bijvoorbeeld als verzendetiket of bij labeling van magazijnlocaties op stellingen.

U zult bij beide permanente lijmtypen zien dat het etiket scheurt als u het wilt verwijderen van zijn ondergrond. 

Removable lijm

Een removable etiket hecht zich goed genoeg vast aan de ondergrond, maar is zoals de naam al zegt eenvoudig te verwijderen en laat geen lijmresten achter. Bovendien beschadigt de ondergrond niet. Removable wordt ook vaak omschreven als non-permanent, verwijderbaar of afneembaar. Dit lijmtype is geschikt als iets tijdelijk geëtiketteerd moet worden, zoals boeken of glaswerk, of als het gemakkelijk te verwijderen moet zijn. Let wel op dat u een removable etiket met beleid verwijdert van de ondergrond zodat het niet alsnog scheurt. Houd er ook rekening mee dat removable etiketten niet oneindig houdbaar zijn. Wanneer u de etiketten op een donkere plek bewaard met een constante temperatuur, zijn ze ongeveer een jaar houdbaar. Daarna zal de lijmkracht geleidelijk afnemen. Denk hier dus over na wanneer u een groter aantal etiketten wil bestellen.


Tags: