Help! Ik heb problemen met mijn Zebra labelprinter!

Help! Ik heb problemen met mijn Zebra labelprinter!

Heeft u problemen met uw Zebra labelprinter? Krijgt u bijvoorbeeld geen goede afdruk meer op het etiket, leest de printer de tussenruimte niet meer of stopt de printer maar niet met het printen van labels zonder dat u die opdracht had gegeven? Met deze checklist lost u (bijna) alle problemen op en kunt u weer aan de slag!

LET OP! Wanneer u aanpassingen moet doen in uw printerinstellingen, volgt u altijd* eerst de volgende stappen:

  Instellingen van uw pc > Bluetooth en apparaten > Printers en scanners > [uw Zebra printer] > Voorkeursinstellingen voor afdrukken

1. Kalibreren

Een veel voorkomend probleem is dat uw Zebra labelprinter meerdere (blanco) etiketten uitwerpt of niet passend op het etiket een afdruk maakt. Dit kan komen doordat de printer het formaat van de etiketten niet (meer) herkent. Om dit op te lossen kunt u de printer kalibreren. Hiermee zorgt u ervoor dat het formaat en de tussenruimte van het etiket opnieuw worden ingelezen. 

U kunt uw Zebra labelprinter op twee manieren kalibreren:

Printerinstellingen

De eerste manier is via de driver van uw printer. Hiervoor gaat u in de voorkeursinstellingen van uw labelprinter naar Onderhoud > Kalibreren. U drukt op de knop 'Kalibreren' bij Kalibreer tape. Knoppen

De tweede mogelijkheid is om de labelprinter te kalibreren met de knoppen die op de printer zitten. Houd hierbij de twee buitenste knoppen ingedrukt totdat er iets gebeurt en laat deze dan los.

2. Sensor

Veel Zebra labelprinters hebben een sensor die verplaatst kan worden. Wanneer uw printer geen goede afdruk meer maakt, kan het zijn dat deze sensor niet goed gepositioneerd staat. Indien dit het geval is, kunt u het volgende doen:

Wanneer u de klep van de printer opent ziet u voorin de printer, onder het papier, een gele verschuifbare knop. Dit is de sensor die de tussenruimte van het etiket leest. De sensor moet precies in het midden staan, uitgelijnd aan het icoontje in de printer. Zo zorgt u ervoor dat de tussenruimte van het etiket weer goed gedetecteerd kan worden. Als u de sensor naar links plaatst dan zal de printer een blackmark detecteren.

 

 

3. Printerinstellingen

Het volgende wat u kunt controleren is de printerinstellingen. Deze vindt u in de driver op uw pc. Controleer de volgende instellingen: 

Labelformaat

Ten eerste is het belangrijk om te checken of het labelformaat in de printerinstellingen gelijk is aan de afmetingen van de rol etiketten die in de printer zit. Indien dit niet het geval is, zal uw Zebra labelprinter geen goede en passende afdruk geven op het etiket.

Om dit te veranderen gaat u in de voorkeursinstellingen naar Pagina Instelling > Materiaal instellingen. Vul hier de goede afmetingen in bij ‘Breedte’ en ‘Hoogte’. Bekijk ook gelijk of de instelling bij ‘Mediatype’ goed staat. Deze moet ingesteld zijn op ‘Etiketten met tussenruimte’. Let er ook op dat de marges altijd op 0 mm staan.Eenheden

Wanneer u het labelformaat heeft gecontroleerd, is het handig om een blik te werpen op de eenheden. Het handigste is om deze in te stellen op millimeters, aangezien de labelformaten ook in millimeters zijn. 

Dit kunt u in de voorkeursinstellingen aanpassen onder Eenheden.

 

Snelheid/densiteit

Heeft u last van kwaliteitsverlies? Dan zou u een wijziging kunnen aanbrengen in de snelheid en/of densiteit. De snelheid staat hierbij voor afdruksnelheid per seconde, met densiteit wordt de inktdekking/inktdichtheid van een afdruk bedoeld. Dit gebeurt aan de hand van warmte. Een lage densiteit zorgt voor een hele lichte afdruk, een hoge densiteit juist voor een uiterst duidelijke afdruk. Soms is het nodig om de densiteit aan te passen, zodat de kwaliteit geoptimaliseerd wordt. 

Deze instelling vindt u in de voorkeursinstellingen onder Print Opties > AfdrukinstellingenQua snelheid zijn er vaak meerdere voorinstellingen. Deze liggen rond de 51, 76, 102, 127 en 152 m/s. Gemiddeld ligt de snelheid rond de 102 m/s. De densiteit kun je instellen op 1 t/m 30. Deze is gemiddeld tussen de 15 en de 20.

LET OP! 
Het is erg van belang dat deze instellingen goed staan, aangezien anders de printkop kan beschadigen. Wanneer de densiteit extreem hoog wordt gezet, gaat de printkop minder lang mee en bij gebruik van een transferlint kan deze doorbranden en breken.

Indien u veranderingen gaat aanbrengen in deze instellingen, doe dit dan ook stap voor stap. Verander de snelheid bijvoorbeeld van 102 m/s naar 76 m/s en de densiteit van 15 naar 17. Let er ook op dat wanneer u de densiteit verhoogt, u de snelheid verlaagt en andersom. Let er tenslotte ook bij deze instelling weer op dat de marges op 0 mm staan.

 

Direct thermisch/thermal transfer

Check verder of de instelling van het type printer goed staat. Dit spreekt voor zich: heeft u een direct thermische labelprinter, dan hoort deze instelling op ‘direct thermisch’ te staan. Wanneer u een thermal transfer labelprinter heeft, dan zet u deze instelling op ‘thermal transfer’. 

Hiervoor gaat u in de voorkeursinstellingen naar Print Opties > Afdrukinstellingen en selecteert u de juiste optie bij ‘Afdrukmethode’.Weet u niet wat het verschil is tussen deze type printers? Lees dan ook Direct thermisch vs. Thermal transfer.

 

Afdruksoftware

Het laatste wat u kunt controleren wat betreft de printerinstellingen, is of de instellingen in de software waarin u het etiket maakt en mee afdrukt gelijk zijn met de printerinstellingen zoals hierboven beschreven. Hierbij is vooral de afmeting van het etiket belangrijk en de marges. Ga in het bestand naar Documenteigenschappen > Afmetingen etiket (o.i.d.). 

4. Reinigen

Wanneer uw afdrukken minder goed zichtbaar worden, kan het zijn dat de printkop vies is geworden en u deze moet reinigen. Dit kunt u gemakkelijk doen met een doekje met schoonmaakalcohol. Zet uw Zebra labelprinter uit en open de klep. U kunt de printkop nu gemakkelijk schoonmaken. Zodra u de printkop heeft gereinigd, sluit u de klep en kunt u een testafdruk maken om te kijken of de kwaliteit is verbeterd. 

 

5. Windows-update

Heeft u al gecheckt op Windows-updates? Dit kan namelijk ook een reden zijn dat uw labelprinter in ‘storing’ is en geen afdruk geeft. Zorg er daarom voor dat uw pc altijd up-to-date is.

 

6. Offline printen

Het kan voorkomen dat uw printer 'offline' is. Indien dit het geval is, kan de printer niet meer communiceren met uw pc en kan er dus automatisch ook niks afgedrukt worden via uw printer. Kijk daarom na of dit niet toevallig het probleem is waardoor u niet kunt printen. Om uw labelprinter weer online te krijgen, kunt u hier de mogelijke oplossingen bekijken.

 

7. Resetten

De laatste optie die u kunt proberen is om uw labelprinter een reset geven. Hiermee zet u de printer terug naar de standaardinstellingen. Om dit te doen gaat u naar Onderhoud > Reset
Heeft u na het doorlopen van deze checklist nog steeds problemen of vragen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice, telefonisch of per mail!


Tags: